SANKARIT – Juha Menna

Juha Menna

24.10. – 12.11.2017

Details

SANKARIT
25.10. – 12.11.2017

Veistoksissani on pääteemana sankarit ja sankaruus. Sankarit on poimittu niin tosielämästä kuin fantasiastakin. Sankarien valtavasta valikoimasta olen valinnut vain jotain sankarihahmoja.
Kaikilla meillä on omat sankarimme. Lapsena meillä on eri sankarit kuin aikuisena. Tosielämän sankareina pidämme ihmisiä jotka pelastavat ihmishenkiä: palomies, ambulanssinkuljettaja, kirurgi tms. Toiset sankarit taas tekevät joitain inhimillisiä rajoja rikkovia tekoja: urheilusankari, sotasankari, työn sankari jne.
Fantasiamaailman sankari on usein yksinäinen hahmo naamioineen ja viittoineen: alter ego, joka taistelee hyvien puolella pahoja vastaan. Supersankarit tekevät yliluonnollisia asioita. Supersankareillakin on silti aina jokin heikkous…

Sankaruutta identiteettinä, esikuvana, pidetään tavoittelemisen arvoisena asiana. Lapset haluaisivat fantasiamaailman supersankarien kyvyt: lentämisen, seinien läpi katsomisen, äärettömät voimat… Todellisuudessa sankaritekoja lapsille ovat kuitenkin vaikkapa rohkeus pyytää anteeksi tai auttaa heikompaa, joka on joutunut kiusaajien uhriksi.
Ani harva tekee aikuisenakaan historian lehdille painettavia sankaritekoja. Mitä sankaritekoja sankaruus vaatii? Mitä sankaruus lopulta on?

Minulle sankaruutta on rohkeus olla hyvien asioiden puolella. Sankaruutta on olla eriarvoisuuden vastustaja, luonnon hyvinvoinnin etusijalle asettaja, rauhan puolesta puhuja, hyvä ystävä tai hyvä vanhempi. Ihminen, joka ei ole mitenkään erikoinen, mutta pyrkii hyvyyteen.

Käytän teoksissani päämateriaaleina pronssia ja puuta. Teoksen koko, väri, käsiala sekä kunkin veistoksen materiaali ovat minulle tärkeitä asioita kuvanveistossa. Näiden asioiden haluan kulkevan käsi kädessä teoksen sisällön kanssa.

Juha Menna

View work

  • Juha Menna - Lapsisotilas

Exhibition venue

The main gallery space, 56m2.

Get directions

Click here for directions!