Kaunista

Moosa Myllykangas

17.08. – 12.09.2010

Esittely

Maailmassa on paljon rumaa, visuaalista saastetta, melusaastetta, väkivaltaa. Kantaaottava taide on usein rujoa. Mietinkin, voinko ottaa kantaa pahoinvointiin kauneuden kautta ja sisältyykö kauneuteen vain ulkokuorisuus? Minulle kauneus, tai ainakin pyrkimys kauneuteen, liittyy kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Olen väsynyt siihen kuvaan, mitä erilaiset mediat syytävät tajuntaamme, usein tahtomattamme. Turhanpäiväisyys väsyttää. Iltapäivälehtien lööpit tekevät huonovointiseksi. Suurin osa median välittämästä informaatiosta on rumaa ja meluisaa. Radiosta ei löydy kanavaa, jota jaksaisi kuunnella ja televisiokanavilla näytettävät mainokset uuvuttavat. Tuon kaiken kyllästyttämänä lähdin kevättalvella Pariisiin.

Kahden kuukauden hiljaiselo Pariisissa Cité Interntionale des Arts -residenssissä oli puhdistavaa. Ei ollut radiota tai televisiota, lööpit eivät häirinneet. Kulman baarissa kävin joskus seuraamassa BBC:ltä tuhkapilven liikkeitä.

Kiersin rauhassa kirpputoreja ja keräsin materiaaleja, tein muistiinpanoja, nautin siitä kaikesta kauneudesta, jota keväinen Pariisi tarjosi. Saatoin itse valita näkemäni. Tunsin oloni levolliseksi.

Olen näyttelyyn valmistautessani perehtynyt ihmisen koristautumisen tarpeeseen. Olen leikitellyt ajatuksella, että voiko ihmisen koriste olla osa taideteosta? Tuo ajatusleikki tuottikin lopulta joitakin teoksia, joissa koru on osa teosta. Osan voi irroittaa ja pitää päällään ja palauttaa käytön jälkeen teokseen.

Olen jälleen käyttänyt teoksissani materiaaleja, joita olen saanut tai joihin sattumalta olen jossakin törmännyt. Esineistä nousee mieleeni takautumia, ja ne muotoutuvat teoksiksi. Jotkut materiaalit viipyvät hyllyissäni vuosia, toiset vain hetken.

Tämän näyttelyn teoksissa olen tavoitellut kauneutta, harmoniaa ja hiljaisuutta, unohtamatta silloin tällöin esiin nousevaa ironiaa. Ihmisen koko hyvinvoinnille hiljaisuus, huumori ja horisontti ovat elinehto.

Teokset

  • Moosa Myllykangas - tämäkö musta aukko
  • Moosa Myllykangas - samanarvoiset
  • Moosa Myllykangas - Ranskatar
  • Moosa Myllykangas - peti
  • Moosa Myllykangas - nayttamoesitys
  • Moosa Myllykangas - frog

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti