tussi- ja pastellimaalauksia

Hanna Kantokorpi

01.03. – 27.03.2011

Esittely

Käytän tussimaalauksissani mustekynää ja sivellintä pergamentille melko värikkäästikin, harmaa-asteikon lisäksi seepiaa ja erilaisia ruskeita ja voimakkaasti valkoistakin. Teos “Ylösnousemus” esittää juoksevaa marabuhaikaraa. Sudanilainen nimitys abu-sein merkitsee onnen isää, koska haikara hävittää käärmeitä. Haikaralla on myös kuvattu Kristusta ja hänen opetuslapsiaan, jotka tekevät tyhjäksi saatanan teot. Pohjoismaissa haikaran kevätpaluu on tulkittu ylösnousemuksen vertauskuvaksi. Koska haikara kykenee tarun mukaan vuodattamaan kyyneleitä, on sitä pidetty vertauskuvana Öljymäellä rukoilevasta Kristuksesta.
“Pyhän Perpetuan uni” kuvaa Perpetuan (200-luvulla eläneen marttyyrin) miessydämistä asennetta. Hänen ekstaattisissa näyissään on myös kohtaus, jossa hän taistelee miehisesti gladiaattorina egyptiläisen miehen kanssa. Teoksessani olen ottanut vapauden sijoittaa tämän kohtauksen luontoon eikä areenalle. Itse tarinassa Perpetua ja hänen palvelijattarensa Felicitas joutuivat Karthagon areenalle taistelemaan raivostuneita lehmiä vastaan. Lopulta Perpetuan yritti teloittaa sotamies, mutta Perpetua otti veitsen hänen käsistään ja suoritti teloituksen itse. Perpetua joutui vankeuteen, koska kristittyjä vainottiin eikä hän suostunut tunnustamaan roomalaisia jumalia. Koska hän oli synnyttänyt nainen, hän vaati lastaan ja palvelijattaren vankeudessa synnyttämää lasta tuotavan imetettäväksi vankilaan. Minua kiinnostaa Perpetuan tarinassa hänen ruumiillisuutensa. kyseessä ei siis ole mikään perusnaispyhimys, jonka pyhyys rakentuu neitsyydelle.
Joissakin teoksissa esiintyy yksinäisiä mieshahmoja, vaeltavia paimenhahmoja tai erakoita massiivinen maisema taustanaan. Joissakin taas on raunioromantiikkaa kuten “Vallan rauniot” tai “Rauniot”. Muutamissa teoksissa kuvaan rakastavaisia pareja luonnon helmassa. Kookas öljypastellimaalaukseni “Ihmisten kalastaja” kuvaa Kristusta rantakalliolla kaukana siintävän kalliokaupungin edessä.
Teoksessa “Myrsky” kuvaan luonnon armoille joutunutta naista, joka sulautuu luontoon kuin kevätuhri panteistisesti turmeltuna.
Harrastan jonkin verran paimenrunoutta niiden tunnelman vuoksi, joka on entisaikoihin pakenevaa ja nostalgista. Maalauksissani ei suoranaisesti kuvata mitään varsinaista Theokritoksen, Ovidiuksen, Horatiuksen tai Vergiliuksen runoa. Runojen menneisyyttä kuvaava tunnelma on hengeltään samankaltaista kuin myöhemmän ajan rokokooon tai romantiikan kuten Bellmanin tai Keatsin runoissa. Maalaustaiteen saralla minua ovat innoittaneet Claude Lorrainin mustetyöt, Nicolas Poussinin maalaukset Antoine Watteaun ja Honore Fragonardin surumielisen sirostelevat idyllit, joissa on kepeyden sisällä tiettyä surumielisyyttä.

Helsingissä 28.2.2011
Hanna Kantokorpi

Teokset

  • Hanna Kantokorpi - pilvi
  • Hanna Kantokorpi - myrsky

Näyttelypaikka

Galleriatilan yhteydessä on erillinen salonkitila, jota on mahdollista vuokrata erilaisiin taideprojekteihin. Salonkitila on 20 neliömetriä.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti