Miia Kallio – tiellä

Miia Kallio

11.10. – 6.11.2011

Esittely

Galleria suljettuna 5.11.2011

Näyttelyni Tiellä käsittelee kulkua sokkeloissa, elämän labyrinteissä. Näyttelyteokset ovat keramiikkaa ja osin kierrätysmateriaaleista koostettuja. Suurin kokonaisuus muodostuu keraamisista osista kootusta jatulintarhasta, ja sen vartijasta Minotauroksesta. Lisäksi labyrinttien monitasoista maailmaa käsitellään pienemmissä pelinomaisissa teoksissa.

Labyrintti eli kierteinen kulkureitti on symbolina maailmanlaajuinen ja hyvin vanha, yli 3500 vuotta. Labyrinttien merkityksestä ja käyttötarkoituksista on useita teorioita, mutta yleisesti ne liitetään hedelmällisyysriitteihin. Labyrintti kuvaa elämän ja kuoleman kiertokulkua. Labyrintin perillä Minotaurus on jumalattaren eläin, joka toimii kuoleman ja jälleensyntymisen portinvartijana.
Kristillisessä perinteessä labyrintti kuvaa matkaa Jumalan luo. Keskiaikaisten katedraalien lattiaan sommitellut labyrinttikuviot on tarkoitus kiertää polvillaan, suorittaa oma pyhiinvaellus ja lähestyä Jumalaa tällä tavoin.
Suomalaisessa perinteessä labyrintit ovat useimmiten kivistä ladottuja Jatulintarhoja (l. jättiläisentarhoja), joita on erityisesti rannikkoseudulla. Jatulintarhoihin liittyneet nuorten nauhatanssit on nähty viitteinä vanhoihin hedelmällisyysriitteihin. Sipoon keskiaikaisen kirkon seinämaalauksessa labyrintin keskellä on nuoren neidon hahmo.
Labyrintin kiertämisen katsotaan olevan luonteeltaan meditatiivinen ja mandaloiden tekemiseen verrattavissa oleva kokemus.

Näyttelyvieras on tervetullut kiertämään Jatulintarhatyöni. Myös laatikoihin rakennettuja pelinomaisia teoksia on lupa koskea. Monet näyttelyn teokset syntyvät kokijan ja teoksen konkreettisessa vuorovaikutuksessa. Toki pelkkä perinteisempi katsomiskokemus on myös mahdollinen, mutta teokset on tehty käytettäviksi. Teokseen syventyminen toiminnan avulla voi avata uusia tasoja ja tulkinnan mahdollisuuksia.
Olen pitkään käsitellyt töissäni katsojan ja teoksen suhdetta, ja taidekokemuksen konkretisoitumisesta katsojan/kokijan toiminnassa. Itse käsillä tekevänä taiteilijana koen tekemisen kautta välittyvän kokemuksen läheisenä. Käsitykseni mukaan ymmärrys teoksesta muodostuu myös fyysisen toiminnan kautta. Haluan, että katsojalla olisi mahdollisuus lähestyä töitäni konkreettisen toiminnan kautta.
Yksityisnäyttelyni on osa Teollisuustaiteen Liitto Ornamon 100 -vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Teokset

  • Miia Kallio - Prinsessa tanssii 2
  • Miia Kallio - Jatulintarha
  • Miia Kallio - Hän on mennyt 2
  • Miia Kallio - Matkalla
  • Miia Kallio - Missä Hän on?

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti