HEINI HARMIA – in memoriam

Heini Harmia

03.01. – 29.01.2012

Esittely

Heini Harmia kuoli marraskuussa 2010 vain 42-vuotiaana vaikeaan sairauteen.
Hän oli Lahden Taideinstituutista valmistunut taidemaalari ja kuvanveistäjä, jonka työskentelykenttä oli monimuotoinen ympäristö.
Heini Harmian taiteessa ihminen, kaupunki ja luonto käyvät vuoropuhelua tasavertaisina kumppaneina.

Hänen töissään katsoja kohtaa surrealistisia, unenkaltaisia näkyjä, joissa jänikset istuvat puussa, gepardin pilkut lentävät gallerian seinille, suuret siniset teddy-kankaiset koirat leikkivät tai puussa kasvaa valkoisia jättimäisiä ilmapalloja.

Heini Harmian taiteessa on järkeenkäypää, että kymmenet syvänsiniset kissat järjestäytyvät muotoon mouruamaan kutsuvasti tyhjälle pleksikuutiolle.
Organisoitunut kissalauma on kenties hypännyt ulos omasta kuutiostaan ja haastaa meidät miettimään miten kovan, läpinäkyvän ja tyhjän tilan voisi täyttää.

Hänen töissään luonto kyseenalaistaa ihmisen luoman järjestyksen ja tuo tilalle karnevalistisen maailman, jossa nauru ja kuoleman vakavuus lyövät kättä.
Heini Harmia oli ennen kaikkea peräänantamaton taiteilija, joka tutki luontoa, väriä, materiaaleja ja antoi katsojalle mahdollisuuden nähdä ja kokea ympäristö toisin.

Lähes viimeisenä projektinaan hän verhosi Mannerheimintiellä seisovan kolmen ruotsinpihlajan rungot sinisellä villaneuloksella, lyhyen hetken ihminen sai painaa poskensa puun ryhmyiseen kuoreen ja tuntea kuinka pehmeä ja hoivaava luonto voikaan olla.

Heini Harmia osoitti taiteellaan, että vakavista asioista voi puhua pilke silmäkulmassa. Hän ei tarjonnut valmista ratkaisumallia vaan halusi herättää katsojan katsomaan ympärilleen toisin.

Christina Holmlund

Teokset

  • Heini Harmia - heini
  • Heini Harmia - ilmapallopuu

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti