Le Bestie Piccole – Pikku otuksia – Tiina Vainio

Tiina Vainio

31.01. – 26.02.2012

Esittely

Tiina Vainio pohtii teoksissaan pienten hyönteisten, toukkien ja alkueläinten merkityksellisyyttä. Ilman niitä maailma ei toimisi, emmekä mekään eläisi. Pienten hajottajien ja nakertajien jännittävän ja mielenkiintoisen maailman lisäksi Vainio pohtii teoksissaan laajemminkin elämän ”nakertajien”, ylimääräisinä pitämiemme häiriöiden ja kolahdusten merkitystä.

Elämän pienet asiat, yllättävät vähäiset tapahtumat, mitättömät viittaukset ja sattumukset paljastuvat usein loppujen lopuksi käänteentekeviksi seikoiksi elämän taipaleella, niin hyvässä kuin pahassakin, niin luonnossa kuin ihmiselämässäkin.

Akvarellimonotypiatekniikalla toteutetuissa teoksissa näkyy vaikutteita Tiina Vainion lukuisilta Italian matkoilta, ja suurin osa teoksista onkin syntynyt Vainion työskennellessä Toscanassa, viimeksi joulukuussa 2011:

”Minuun tekivät suuren vaikutuksen Galleria degli Uffizin ja Palazzo Pittin seinämaalaukset ja ornamentiikka. Pirkko-Liisa Topeliuksen gallerian Salongissa esillä olevissa teoksissa pyrin tuomaan esiin italialaista hienostuneisuutta, siroutta ja tyylitajua.

Salongissa esillä olevassa näyttelyssä seinällä on ornamenttikuvioiset tapetit boordeineen sekä kultakehyksisiä tauluja. Sohvapöydällä on kaunis vanhahtava kansiollinen kuvia pikkuotuksista ja hyllyllä kehyksissä lisää tutkielmia. Kotoinen, nostalginen tunnelma tuo esiin toiveen onnesta ja turvallisuudesta sekä pelon niiden menettämisestä. Usein nämä teoksissa kuvatut mitättömän pikkuruiset toukat ja matoset inhottavat ja pelottavatkin meitä. Nyt katsoja on pienten tärkeiden eläinten ympäröimänä, niiden mystisessä syleilyssä. ”Lumouduin näiden pienten eläinten kuvioinneista, muhkeista väreistä ja viehättävistä hiuksenhienoista rihmastoista,” toteaa Vainio.

Teokset liittyvät luonnon kuvaamisen traditioon. Ötökkä-teema sivuaa Tiina Vainion taiteessaan jo aiemminkin käsittelemää luonnon ja ihmisen suhteita koskevaa linjaa. Pienten eliöiden ja eläinten merkittävyys on suuri luonnon ja siten myös ihmisen olemassaolon kannalta. Tapettiornamentiikassa on käytetty esikuvana koskikorennon nymfin muotoa. Koskikorennon toukka on erittäin herkkä mittari vesien saastuneisuutta tutkittaessa. Fossiililöytöjen perusteella koskikorento on elänyt maapallolla useita kymmeniä miljoonia vuosia ennen ihmistä. Kultakehyksissä esiintyy myös monisukasmato, ”Itämeren Ritari”, Itämeren tilaan myönteisesti vaikuttava tulokaslaji.

Teokset

  • Tiina Vainio - Tiina Vainio

Näyttelypaikka

Galleriatilan yhteydessä on erillinen salonkitila, jota on mahdollista vuokrata erilaisiin taideprojekteihin. Salonkitila on 20 neliömetriä.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti