Pääasiaa – Satu Loukkola

Satu Loukkola

28.02. – 25.03.2012

Esittely

Keskimäärin viisi kiloa painava pää on ihmisen anatomian näkyvin osa,
mutta siitä huolimatta kaikkein salaisin. Niinpä ei olekaan mikään ihme, että se on ollut kautta aikojen yksi taiteen pääaiheista ja tieteen alituinen päänvaiva.

Päähän liittyy taiteessa monenlaista symboliikkaa. Jo sen koko voi kertoa paljon.
Mitä suurempi pää, sitä suurempi valta. Näin siksi, koska kuvatun henkilön vallan ja suvereenisuuden on ajateltu piilevän juuri päässä. Kuninkaista ja muista yksinvaltiaista on tehty lukemattomia kokovartaloveistoksia, mutta tyyliin on yleensä kuulunut se,
että pää on muuta vartaloa suurempi. Päätä suurentamalla voi kuitenkin myös kritisoida ja pilkata samaisia vallanpitäjiä. Karikatyyrihahmon muhkea, epämuodostunut pää kertoo meille siitä, että valta on tässä noussut pahasti päähän.

Pään keskeisyys ihmisen taiteellisessa hahmottamisessa ei liity kuitenkaan pelkkään valtaan, vaan sen kautta on myös tullut tavaksi kertoa kulloisenkin ihmisen persoonallisuudesta ja sisäisestä maailmasta. Olipa sitten kyse keskiaikaisesta pyhimyksestä tai yksilöllisestä nykyihmisestä, totuus piilee siellä päässä.

Pelkkä pää ei silti aina riitä, sillä taiteilijoilla on myös kummaa viehtymystä siihen mikä on pään päällä tai päässä. Hiukset, hatut ja mitä moninaisimmat pään koristeet ovat lähes yhtä tärkeitä kuin pää itse. Niin on myös tässä näyttelyssä.

Markku Koski

Teokset

  • Satu Loukkola - Satu Loukkola Pääasiaa
  • Satu Loukkola - Herttarouva
  • Satu Loukkola - Pohjanpiika
  • Satu Loukkola - Divarosa
  • Satu Loukkola - Muotokuva

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti