Yrjölä – maalauksia

Ritva-Liisa Yrjölä

09.10. – 04.11.2012

Esittely

Väriverkostoja

Liikun värimaailmoissa, jotka aukenevat konkreettisiksi, vuorovaikutteisiksi näkymiksi.
Väripinta heijastaa valoa, se tulee maalipinnasta kohti katsojaa – niin kuin mistä tahansa esineestä tai luonnon elementistä – sillä taajuudella, jolla kukin pigmentti materiaalina sitä heijastaa. Näemme värit luonnossakin eri pigmenttien ja molekyylien heijastaman valon aaltopituuden värisinä ilmentyminä.

Maalaukseni eivät pyri esittämään tai kuvaamaan mitään, vaan antamaan eri väreille niiden luonnollisen järjestyksen. Vastakohdat asettuvat toistensa viereen, liikkuvat toistensa yli ja näkyvät toistensa läpi tai sulautuvat toisiinsa. Värikerrokset kerryttävät sävyjä, joista voi löytää eri suhteissa liikkuvia vastaväripareja. Kerrokset kuultavat toistensa läpi asettuen lopulta monikerroksisiksi väriverkostoiksi.

Mitä hyvänsä ympärillämme katsommekin, katsomme aina jonkinlaisen ruudun läpi, rajaamme näkemämme usemmiten pysty- ja vaakalinjoihin. Rakenteethan luonnossa niin kuin rakennetussakin ympäristössä perustuvat erilaisiin verkostoihin. Nämä ilmiöt ovat kiinnostaneet minua enemmän kuin kertovat aiheet: joten vältän esittäviä muotoja, jotka maalauksessa usein kilpailevat värien kanssa. Muodot töissäni seuraavat maalauspohjan linjoja, joten teemaksi lopulta tulee maalauksen rajojen toisto.

Katsoja voi tunnistaa maalauksista omia kokemuksiaan ja muistumia esimerkiksi luonnon jatkuvasti muuttuvista värisiirtymistä, mutta ne eivät lähtökohtaisesti viittaa mihinkään itsensä ulkopuolelle.

Helsingissä 26.9.2012
Ritva-Liisa Yrjölä

Teokset

  • Ritva-Liisa Yrjölä - Punavihreä ruudukko
  • Ritva-Liisa Yrjölä - Ristiin rastiin 3
  • Ritva-Liisa Yrjölä - Ristiin rastiin 1
  • Ritva-Liisa Yrjölä - Väreilevä pinta
  • Ritva-Liisa Yrjölä - sininen ruutu

Näyttelypaikka

Galleriatilan yhteydessä on erillinen salonkitila, jota on mahdollista vuokrata erilaisiin taideprojekteihin. Salonkitila on 20 neliömetriä.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti