Maalauksia ja piirroksia

Markku Laamanen

13.09. – 02.10.2016

Esittely

Markku Laamasen teoksissa liikutaan unen, mielikuvituksen ja alitajunnan maailmoissa. Taiteilija kertoo työskentelevänsä yhdistelemällä kuvallisia aineksia sattumanvaraisesti pohtimatta sisältöä sen tarkemmin ennakolta.
” Tiukan temaattinen, etukäteissuunnitelmaan perustuva työskentelytapa on minulle vieras. Aiheet nousevat mieleeni näennäisesti tyhjästä. Kimmoke uuteen teokseen voi tulla aiemmin nähdystä; omista varhaisemmista töistäni, toisten taiteilijoiden töistä, lehtikuvista tai kuvamaisista luonnonnäkymistä. Työskentelyprosessin aikana yksi kuva johtaa helposti toiseen, uusi kuva pyörii mielessä ennen kuin edellinen on valmis”.

Laamasen maalauksissa näkyvän todellisuuden kuvat ja surrealistiset elementit sulautuvat omintakeisiksi yhdistelmiksi huumorin pilkahduksia unohtamatta. Pirstaleiset yksityiskohdat saavat uuden ympäristön taiteilijan monimuotoisissa teoksissa. Teknisesti taidokkaat teokset ovat muodoltaan vahvoja ja tarkkapiirtoisia. Tärkeimmät elementit – ihmis-, kasvi- tai eläinkunnan edustajista koostetut merkilliset olennot on nostettu näyttämölle lähempää tarkastelua varten. Kulissimainen tausta, renessanssihenkinen maisema tai pelkistetty värikenttä, alleviivaa teosten epätodellista, irrationaalista tunnelmaa. Tavanomaisuuden rikkomisesta, tutun ja vieraan kohtaamisesta syntyy yllättäviä, tulkinnoille vapaita mielleyhtymiä.

Mikkelin taidemuseolla 2013
amanuenssi Anna-Maria Larikka

Teokset

  • Markku Laamanen - Kuokkavieras

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti