I See Color – Kreetta Järvenpää

Kreetta Järvenpää

14.11. – 02.12.2018

Details

I SEE COLOR

Ahdistus, pelko, tuskaisuus, paniikki ja epävarmuus – ahdistuneisuushäiriöllä on monet kasvot. Valokuvaaja Kreetta Järvenpään näyttely I See Color kuvaa ahdistuneisuushäiriön herättämiä moninaisia tunnetiloja.

Kuvattavan ja kuvaajan välisenä vuoropuheluna syntyneet teokset ovat tulkintoja eri tunteista, joita ahdistuneisuushäiriö synnyttää. Yhdessä konstruoiduissa kuvissa kohtaavat kuvattavan itselleen tekemä meikki ja kuvaajan teoksiin rakentamat kukkasommitelmat. Kuvissa esiintyvä Alexandra on kärsinyt vuosia ahdistuneisuushäiriöstä. Sairauden aikana meikkaamisesta tuli hänelle selviytymiskeino, sillä pahimpinakin kausina huolitellut kasvot kätkivät näkyvistä ahdistuksen ja pelot.

– Projekti sai alkunsa, kun etsin keinoa edistää Alexandran toipumista. Ajattelin, että terapian ja muiden hoitomuotojen rinnalla yhteinen, mielekäs tekeminen voisi auttaa häntä. Niinpä ehdotin hänelle kuvauksia, joissa yhdistäisimme hänen tekemänsä meikin kukkasommitelmiini. Meikkaaminen on auttanut Alexandraa kätkemään sairautensa, mutta se on hänelle myös tärkeä harrastus. Itselleni kukat ja valokuvaaminen ovat puolestaan intohimo, jotakin, joka tekee elämästä entistä mielekkäämpää. Tässä projektissa olemme molemmat olleet saajapuolella, Kreetta kertoo.

Ensimmäinen valokuva valmistui joulukuussa 2016, minkä jälkeen Kreetta ja Alexandra ideoivat yhdessä uusia kuvia. Matkan varrella kuvaaminen muuttui määrätietoisemmaksi ja naiset päättivät koota kuvistaan näyttelyn. He toivovat näyttelyn lisäävän keskustelua ahdistuneisuushäiriöstä, josta puhutaan liian vähän, vaikka se on yksi yleisimmistä mielenterveysongelmista. – Siitä on vaikea puhua, koska se aiheuttaa kokijassaan häpeää. Mielenterveysongelmia pidetään edelleen leimaavina, jolloin vaikeneminen on houkuttelevampi vaihtoehto. Monen on myös vaikea ymmärtää mitä tällainen häiriö tarkoittaa, Kreetta kuvailee.

– Alexandran tervehtyminen on nyt hyvässä vauhdissa. Tietenkään pelkkä valokuvaaminen ei ole häntä parantanut, vaan apua on ollut myös terapiasta, fysikaalisista hoidoista ja kipuhoidoista. Toipumisen kannalta on ollut elintärkeää tunnistaa ja hyväksyä häiriö ja alkaa hoitaa sitä. Näyttelymme tärkein viesti on, että ahdistuneisuushäiriöstä voi toipua.

View work

  • Kreetta Järvenpää - I see Color

Exhibition venue

The main gallery space, 56m2.

Get directions

Click here for directions!