Laura Isoniemi – Siirtymäkohtia

Laura Isoniemi

30.05. – 22.06.2023

Details

Siirtymäkohtia-näyttely esittelee vuoden tekstilitaiteilija Laura Isoniemen tekstiilteoksia.
Näyttelyssä asioiden ihmisten ja tapahtumien väliset siirtymäkohdat toistena välilä tulevat näkyviksi kuvioiden, värien, muotojen ja materiaalien välityksellä.

Näyttelyssä käyttämäni painotekniikan, leimasinpainon, avulla olen opettanut pintasuunnittelua vuosia eri alojen oppilaille. Se on havainnollinen tapa tutkia sitä, mistä kuviopinta koostuu ja mikä on kuvio. Tehtävä on harjoitus käden, silmän ja aivojen yhteistyöstä lisättyinä sommittelutaitoon ja symmetrian ymmärrykseen. Tehtävän tekeminen vaatii keskittymistä, väärä liike tai ajatuksen harhailu muuttavat suunnitellun kokonaisuuden pysyvästi.
Oma viehätys on tekniikan rauhoittava vaikutus tekijäänsä; tekijän ja painovälineen välinen, satojen painokertojen aikana syntyvä ”suhde” pintoja yhdessä toteutettaessa, on läsnäoloa ja luovuutta vaativaa vuoropuhelua, neuvottelua ja peliä. Painoprosessin edetessä ajatus kirjaimellisesti etenee ja kuviomuoto antautuu yhä kiinnostavimmiksi kuviopinnoiksi. Kohdallani kuviomuoto prosessin aikana taipui neliöstä kukkaniityksi.

Kaikki vaiheet olivat tärkeitä. Tein paljon kokeiluja ja kelpuutin vain oman tyyppiseni kuviot. Teoksissa haastoin itseni ja tutkin, miten luoda mahdollisimman monta erilaista kuviota vain yhtä väriä ja muotoa käyttämällä. Oman lisänsä tuovat materiaalit ja värit, jotka tässä yhteydessä rajasin pois.
Vakuutuin siitä, miksi tämä tehtävä on ollut pidetty. Se herättää kuvioruokahalun. Tehtävien kautta voi ymmärtää kuvioiden ja luovuuden rajattomat mahdollisuudet, jo yhdellä värillä ja muodolla.
Olen systeemien rakentelija, ja järjestelmät kiehtovat minua. Kuvioiden teko on minulle tapa jäsentää ajatuksia ja saada asiat paikoilleen, kuvio kerrallaan.
Vuoropuhelu kuvioiden kanssa ei ole koskaan yällätyksetöntä, se on kuin peliä muotojen sommittelumahdollisuuksien kesken; parhaimmillaan elementit ovat harmoniassa ja kappaleista tulee enemmän kuin osiensa summa, kaunis kuviopinta, jossa joka elemetillä on oma tehtävänsä .”

Näyttelyä tukemassa:
Suomen kulttuurirahasto & TEXO

View work

  • Laura Isoniemi - Elämän kuviot -sarja
  • Laura Isoniemi - Tyhjätakki
  • Laura Isoniemi - Kun on kukkinut, on elänyt
  • Laura Isoniemi - Suruvaippa
  • Laura Isoniemi -  Taiteilijan takki ja Elämän värit (kehyksissä)
  • Laura Isoniemi - Kuviollinen mieli
  • Laura Isoniemi - Patterned Mind
  • Laura Isoniemi - Kädet

Exhibition venue

The main gallery space, 56m2.

Get directions

Click here for directions!