Hiljaisuudessa-Henrika Lax

Henrika Lax

22.08. – 10.09.2017

Esittely

Hiljaisuudessa
Mitä on hiljaisuus? Onko se äänen puuttumista? Vai onko se sisäinen hiljentymisen tila? Mitä ihmiselle ja hänen kokemukselleen tilasta ja ajasta tapahtuu, kun hän pysähtyy ja hiljentyy? Minulle hiljaisuus on tullut merkitsemään sitä, että kun itse hiljennyn, saatan havaita liikettä hiljaisuudessa.
Hiljaisuus on kiehtonut minua niin kauan kuin saatan muistaa. Myös maalaaminen on hiljaista tekemistä. Aloitettuani gregoriaanisen laulun vuonna 2003, on suhteeni hiljaisuuteen syventynyt entisestään. Alkukirkon laulu on hyvin kehollista ja sitä kutsutaan sillaksi hiljaisuuteen. Vuonna 2009 julkaisimme yhdessä MuT Hilkka-Liisa Vuoren ja lauluryhmä Vox Silentiin kanssa kirjan A ja O – Luominen äänenä ja kuvina (Sahlgrenin kustannusliike). Kuvan, äänen ja hiljaisuuden välinen suhde sulautui yhteen entisestään. Vuonna 2011 muutin Ahvenanmaan maaseudulle, ja nyt hiljaisuuden arvoitus on vallannut täysin maalaamiseni.
Maalausten aiheet ovat lähellä minua, erityisesti talossa, jossa asun. Siellä voin luontevasti viipyä hiljaisuudessa. Kaikki on muutoksessa valon liikkeissä. Sisätiloissa syntyy tilallinen jakautuminen, kun raja kiinteän aineen ja avoimen tilan välillä horjuu. Valo räjäyttää itsensä seinien ja kattojen muodostamien rajojen läpi. Hiljaisuus ja valon kulku luovat läpivalaistun nyt-hetken, jossa tämä hetki ja aina ovat samassa hengenvedossa. Hiljaisuudessa näen esineiden tanssivan.
Utställningen består av målningar och texten I tystnaden samt ljudperformancet Ljud och tystnad som uppförs av en meditativ sånggrupp på konstens natt under ledning av Hilkka-Liisa Vuori.
Näyttely koostuu maalauksista ja tekstistä Hiljaisuudessa sekä ääniperformanssista Ääni ja hiljaisuus, jonka meditatiivinen lauluryhmä esittää Hilkka-Liisa Vuoren johdolla taiteiden yönä.

Näyttelyä ovat tukeneet
Ålands kulturdelegation, Taiteen keskustoimikunta, Föreningen Konstsamfundet, Nygréns stiftelse

Teokset

  • Henrika Lax - Hiljaisuudessa III

Näyttelypaikka

Galleriatila on 56 neliömetriä, kaksi suorakaiteen muotoista tilaa, pituussuunnassa katuun nähden. Ikkunat etelään päin, hyvin valoisa.

Reittiopas

Klikkaa karttaa suunnitellaksesi reitti